Op de fiets naar het werk: de voordelen voor werkgevers

Met Fietsmaatjes, een fietsactie van Twente Mobiel en Regio Zwolle Mobiel, namen vanaf eind februari 523 deelnemers (voormalig automobilisten) van 49 organisaties de fiets in plaats van de auto naar het werk. En dat is niet alleen voordelig voor de werknemer zelf, maar ook voor de werkgever. Wat zijn de voordelen van fietsende werknemers voor de werkgever? Dat lees je in dit artikel!

Verhoogde kwaliteit van werken
Fietsende werknemers zijn blije en gezonde werknemers! Zo zijn mensen die fietsen naar het werk minder vaak ziek: fietsen helpt ziektes als depressie, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker voorkomen. Als fietsende werknemers dan tóch ziek worden, zijn ze ook sneller weer beter. Waar de meeste mensen gemiddeld 8 dagen per jaar ziek zijn, is hun fietsende medemens maar 7 dagen per jaar ziek.

Een frisse wind door de haren op de fiets maakt werknemers niet alleen gezonder, maar ook nog eens vrolijker, creatiever en het verlaagt het stressgehalte. Verder niet onbelangrijk voor werkgevers: fietsen verhoogt de productiviteit. Een fietsritje van 20 minuten zorgt er al voor dat werknemers mentaal scherper zijn.

Bespaar kosten
Uiteraard betaal je als werkgever minder reiskosten voor fietsende werknemers. Benzine is immers niet nodig en op de aanschaf en een enkele onderhoudsbeurt na is fietsen nagenoeg gratis. Maar fietsen bespaart ook veel verzuimkosten. Zo leidt 1% toename van het aantal woon-werk-fietsers al tot een besparing in verzuimkosten van 27 miljoen euro! Bovendien neemt een fiets veel minder ruimte in dan een auto op het bedrijfsterrein.

Voor werkgevers zijn er fiscale mogelijkheden om fietsen naar het werk te stimuleren. Het is niet alleen een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde, het laat ook zien dat jouw organisatie waarde hecht aan groene, verantwoorde mobiliteit. Zo zet je je organisatie goed op de kaart. Bekijk hier de brochure met alle fiscale voordelen, en stimuleer de werknemers om de fiets te pakken.

Betrouwbare reistijd
Reistijd met de fiets is voorspelbaar, doordat werknemers geen rekening meer hoeven te houden met lange, onvoorspelbare files. Als 5% van het autoverkeer niet in de spits op de autoweg rijdt en de fiets pakt, zijn alle files opgelost. ‘De brug stond open’ is dus nog maar één van de weinige excuses die overblijft bij te laat komen ;).

Draag bij aan duurzaamheid
Staat verduurzaming op de agenda van jouw organisatie? Dan hoort het stimuleren van het fietsen naar werk hier zeker bij. Elke 100 km met de fiets in plaats van de auto bespaart 22 kg CO2-uitstoot. Dat scheelt één boom een heel jaar werk! Door te fietsen draagt jouw organisatie dus bij aan een groenere planeet!

Vanaf 1 januari 2023 moeten werkgevers (met 100+ werknemers) jaarlijks gegevens aanleveren over de mobiliteit van hun werknemers, zoals aantal gereisde kilometer, de gebruikte vervoersmiddelen en de gebruikte brandstof. Dit om samen te zorgen voor bewuste keuzes en schonere kilometers in woon-werk en zakelijke mobiliteit en uiteindelijk voor een CO2-reductie.

Fietsacties duurzame mobiliteit
Het is duidelijk dat fietsen voordelig is voor iedereen, of je nu een werknemer of werkgever bent. Organisaties ROVA en Thales gingen je al voor. Vanaf 30 september zijn er weer nieuwe fietsacties waaraan jouw organisatie kan deelnemen. Ben je benieuwd wat jouw organisatie kan doen met duurzame mobiliteit? Neem contact op met één van onze mobiliteitsadviseurs.

Fietsmaatjes                                          
Fietsmaatjes is een fietsactie van Regio Zwolle Mobiel en Twente Mobiel, twee werkgeversnetwerken van de 
Provincie Overijssel. Met deze actie stimuleren buddy’s hun collega’s om vaker naar het werk te fietsen. Goed voor de gezondheid, goed voor het milieu en ook nog eens leuk voor de portemonnee.

 

Menu