Een aanstekelijke lach op de #FietsNaarJeWerkDag

Donderdag 19 mei, de landelijke Fiets naar je Werk Dag. Werknemers die met de fiets naar het werk komen worden nog eens extra in het zonnetje gezet. Alhoewel zon, die liet het afweten. Donkere wolken pakten zich samen boven het provinciehuis van Overijssel. Zwaar onweer was op komst. Een groot contrast met de lachende gezichten bij de fietsenstalling. “Weer of geen weer, ik kom op de fiets, uit IJsselmuiden.”

Allemaal wakker

Het is opvallend om te zien. Het verschil tussen de automobilisten en de fietsers op de parkeerplaats van de provincie Overijssel. Waar de fietsers vanaf 7 uur vrolijk het terrein op fietsen en lachend door de ‘pitstop’ komen, stappen de automobilisten met kleine oogjes nog wat slaperig uit hun auto. De fietsers komen uit alle hoeken, van Stadshagen tot aan Deventer. Maar ze hebben één ding gemeen, ze zijn allemaal wakker.

Sylvia en Joke springen eruit. Sylvia komt uit IJsselmuiden en heeft er al een flinke tocht opzitten. Met natgeregende haren fietst ze het terrein op. In plaats van het verwachte chagrijn vanwege de weersomstandigheden, vertelt ze met een brede glimlach over haar fiets. Een hybride fiets die ze met behulp van de provincie te leen heeft om uit te proberen. “Ik ben helemaal om. Zelfs in de weekend gebruik ik hem. Met deze fiets naar werk komen bevalt me echt heel goed.”

Ook bij Joke bevalt de zuurstofrijke fietstocht uit Lemelerveld goed. Sinds kort heeft ze een speed pedelec aangeschaft. “Ik pak nog het liefst de normale fiets hoor. Maar als ik zoals gister nog 85 km op de mountainbike heb gezeten, dan is een speed pedelec wel lekker.”

“Misschien kunnen we de auto maar beter weg doen.”

Joke werkt drie dagen in de week voor de provincie. Drie keer komt ze met de fiets. Op de vraag of ze de auto nog weleens gebruikt is ze helder. “Nee, die staat ze versloffen op onze oprit. Misschien kunnen we die maar beter weg doen.” Gevolgd door haar aanstekelijke lach. Een lach die zelfs de trouwste automobilisten aan het denken zou moeten zetten om ook wat vaker met de fiets naar werk te komen.

Joke uit Lemeleveld

Sylvia komt net aan uit IJsselmuiden

Commissaris van de Koning Andries Pieter Heidema

Menu