Twentse medewerkers laten massaal auto staan en pakken fiets

Hoe krijg je Twentse medewerkers op de fiets naar het werk? Met Fietsmaatjes, een actie van Twente Mobiel. 250 werkgevers en meer dan 3.000 medewerkers zijn inmiddels bij de actie betrokken. “Zoveel deelnemers hebben we niet eerder gezien bij een fietsstimuleringsactie”, vertelt projectleider René Teeuwen. “Het geeft maar aan hoeveel mensen op fietsbare afstand van het werk wonen en vaak toch voor de auto kiezen.”

Fietsmaatjes is medio 2017 gestart als pilot in een aantal gebieden, waarna de actie in december regio breed is gelanceerd. Bijna 800 buddy’s en ruim 2.200 deelnemers doen mee. Dit aantal stijgt nog steeds, want de actie is nog niet afgelopen. Inmiddels is er al 260.000 kilometers gefietst.

Stimuleren én belonen
Met Fietsmaatjes kunnen medewerkers elkaar stimuleren om naar het werk te fietsen. Een ervaren fietser (buddy) stelt een team samen met collega’s die met de auto komen en vaker willen fietsen. Buddy én deelnemers krijgen voor elke gefietste dag een financiële beloning, gedurende maximaal 5 maanden. De beloning kan oplopen tot maximaal € 340 per buddy. Een deelnemer verdient een bedrag van € 0,35 voor iedere afgelegde kilometer woon-werkafstand.

Win-win situatie
Medewerkers kunnen alleen meedoen als hun werkgever zich heeft aangemeld voor de actie. Zoals Rabobank Rijssen-Enter, Jannita Arends-Schröder: “We vinden het een fantastische actie voor ons personeel. Door vaker op de fiets te gaan, worden onze medewerkers productiever, fitter en produceren ze minder CO2 uitstoot. Een ultieme win-win situatie.”

Looptijd actie
De actie Fietsmaatjes loopt tot en met 4 mei 2018. Bedrijven kunnen zich momenteel niet meer inschrijven. Alleen medewerkers van reeds deelnemende organisaties kunnen nog meedoen. De resultaten van de actie worden juni 2018 verwacht.

Spitsdrukte
Fietsmaatjes is een van de projecten van Twente Mobiel om de drukte in de spits op het Twentse wegennet te verminderen. Twente Mobiel is onderdeel van de provincie Overijssel en voert het programma Beter Benutten uit. Rijk, regio en bedrijfsleven streven samen naar een goede bereikbaarheid voor iedereen.

Meer informatie over Fietsmaatjes is te vinden op www.twentemobiel.nl/fietsmaatjes.

Menu