Pilot: thuiszorgmedewerkers stappen over op e-fiets

infographic e-fiets pilot

Niet in de auto, maar op de e-fiets naar cliënten. In een pilot hebben 55 medewerkers van de Twentse thuiszorgorganisaties Livio en Zorggroep Manna dat 8 maanden uitgeprobeerd en zij waren zeer tevreden over het gebruik van de e-fiets voor huisbezoeken. Deelnemers noemden de e-fiets gezonder, goedkoper, milieuvriendelijker en gemakkelijker dan de auto. De werknemers waren zo positief dat ze bijna allemaal na de proefperiode de e-fiets willen blijven gebruiken.

Ook de betrokken werkgevers, Livio en Zorggroep Manna, zijn enthousiast. “Als medewerkers de e-fiets gebruiken in plaats van de auto scheelt ons dat tijd en kosten. Bovendien zijn onze medewerkers fitter en wordt ons werk duurzamer,” aldus Heinz Reinink, manager P&O bij Livio.

Tijdens de pilot, gestart in november 2015 en afgerond in juni 2016, gebruikten 69% van de 55 deelnemers de e-fiets voor meer dan 75% van de ritten. Voorheen deden ze dat met de auto. Vanwege het enthousiasme en de voordelen gaan de betrokken werkgevers de arbeidsvoorwaarden hierop aanpassen.

Let op: in verband met deze succesvolle pilot organiseert Twente Mobiel een webinar over de pilot (datum wordt nog bepaald). Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op.

Duurzaamheid steeds belangrijker
De dienstreizen met de e-fiets besparen tijd, parkeerkosten en kilometervergoedingen. Bovendien brengt zakelijk autogebruik veel administratie met zich mee; denk bijvoorbeeld aan het verwerken van parkeerbonnen en reiskostendeclaraties.

Daarnaast is duurzaamheid steeds belangrijker. “Door opdrachtgevers wordt steeds vaker gevraagd om het werk zo duurzaam mogelijk te organiseren. Deze pilot laat zien dat je met vervoer een grote slag kan slaan,” aldus André Kuipers, manager Zorg & Welzijn van Zorggroep Manna.

Landelijke potentie
Door de hoge tevredenheid van medewerkers en de financiële voordelen voor de thuiszorginstelling, is de kans groot dat meer zorginstellingen met de e-fiets gaan werken. In Twente alleen al zijn 7.000 medewerkers aan het werk in de thuiszorg, landelijk komt dit getal op 182.000.

Vanwege deze potentie presenteerde Twente Mobiel de resultaten vandaag voor het eerst op het landelijk Beter Benutten-congres. Op het congres deelden overheden en bedrijfsleven succesvolle spitsmijdende projecten met elkaar.

Doel: minder drukke spits
Met deze Twentse pilot werden per werkdag 110 spitsmijdingen in de ochtendspits gerealiseerd en 55 in de avond. De proef duurde 33 weken, het totaal aantal spitsmijdingen komt daarmee op 27.265. Deze spitsmijdingen zijn belangrijk, want ze leveren een bijdrage aan een minder drukke Twentse spits en een bereikbare regio.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zet zich, met het programma Beter Benutten, in voor goede bereikbaarheid van verschillende regio’s. Twente Mobiel, onderdeel van provincie Overijssel, voert met het ministerie het Twentse programma uit. Livio en Zorggroep Manna zijn partner van Twente Mobiel.

Voor vragen en meer informatie over de pilot kunt u terecht bij Twente Mobiel: info@twentemobiel.nl of telefoonnummer: 053-77 00 000.

Menu