Mobiliteitsbattle van start gegaan

Vanaf 6 juni zijn zes Twentse bedrijven de strijd aangegaan in de Mobiliteitsbattle Twente. Vier maanden lang proberen de deelnemende teams hun rijgedrag zodanig aan te passen, dat ze brandstofkosten en CO2-uitstoot zoveel mogelijk verminderen.

De Mobiliteitsbattle, georganiseerd door Twente Mobiel en Zienergie, is er op gericht om tot energiebesparing te komen en tot minder drukte op de Twentse wegen. Het wedstrijdelement valt bij de deelnemers in goede aarde: er heerst onderling een aangename strijdlust. Roy Nijhuis van zorginstelling Ambiq: ,,Allereerst willen we natuurlijk bewustwording creëren over duurzaamheid, maar uiteindelijk willen we ook gewoon winnen!”

Divers palet aan deelnemers
Behalve zorginstelling Ambiq doen ook ABN Amro, Natuurmonumenten, Dation, Universiteit Twente en EnerDeCo mee. De verscheidenheid aan organisaties zorgt voor een divers palet aan deelnemers. Eén ding hebben alle teams echter gemeen: ze willen bijdragen aan een duurzamere wereld. ABN Amro is bijvoorbeeld actief bezig om haar eigen CO2-footprint te verkleinen en daar sluit de Mobiliteitsbattle goed op aan. Jarno Luttikhuis, Manager Grootbedrijf van ABN Amro: ,,De ervaring en verdere bewustwording die wordt opgedaan door deel te nemen aan deze Mobiliteitsbattle is een belangrijke motivatie voor ons om deel te nemen’’. Met de kennis die wordt opgedaan, kan het bedrijf ook klanten stimuleren om te verduurzamen.

Ecobox
Alle deelnemers hebben een zogenaamde Ecobox geïnstalleerd in de auto. Die box zorgt ervoor dat het rijgedrag van de deelnemers gemonitord kan worden. Duurzaamheidsadviseurs Janjoris van Diepen en Sander Zondervan van Zienergie legden de deelnemers tijdens bijeenkomsten uit hoe de beste scores behaald kunnen worden. Dat begint met alternatief vervoer, zoals OV of carpoolen. Maar ook langzamer optrekken en minder hard door de bochten rijden.

Voordelen zijn blijvend
Dat de voordelen van de Mobiliteitsbattle blijvend zijn, blijkt wel uit de verhalen van oud-deelnemers. Adviesbureau Thorbecke BV – winnaar van de Mobiliteitsbattle Zwolle-Kampen in 2015 – heeft tijdens de battle een besparing van meer dan 11% behaald. Na de wedstrijd is de trend voortgezet. De besparing nam iets af, maar er werd nog steeds een stuk zuiniger gereden dan voor de battle.

Menu