Nauwelijks lege kantoren in Twente

Het dringende advies om thuis te werken, wordt in Twente slechts deels opgevolgd. Een rondgang van de krant Tubantia langs ruim vijftig bedrijven in Enschede, Hengelo, Almelo en Oldenzaal bevestigt dat beeld. Het is niet verplicht, zo redeneren werkgevers, en dus gaat het leven op kantoor – met aanpassingen – ‘gewoon’ door.

Halfvolle parkeerplaatsen, brandend licht achter gesloten lamellen. Het is bij vele Twentse kantoren deze maandag de realiteit, blijkt uit een rondgang van Tubantia langs bedrijventerreinen in de vier grootste steden van de regio. De dringende oproep ‘werk thuis, tenzij dat echt niet anders kan’, lijkt niet aan iedereen besteed. 

En dat terwijl Twente in de gevarenzone zit en premier Mark Rutte eerder zei een lockdown niet uit te sluiten. Het irriteert de minister-president en de Veiligheidsregio Twente dat er stug wordt doorgewerkt in kantoorpanden. Afgelopen week riep voorzitter Sander Schelberg nogmaals op om zoveel mogelijk thuis te werken. Maar meer dan dat kan hij niet, bevestigt een woordvoerder. „Het is een advies, een straf of een sanctie opleggen kunnen we niet.”

Flink gestegen

De ‘thuiswerkboodschap’, die al sinds eind september klinkt, wordt lang niet zo goed opgevolgd als tijdens de eerste coronagolf. Cijfers van databedrijf Mobidot bevestigen dat. Waar vóór corona het percentage bezette werkplekken op 45 procent lag, daalde dat in maart en april tot slechts 15 procent. Inmiddels is het alweer flink gestegen en staat het op 30 procent. „We zijn dus weer vaker op ons werk”, gaf directielid Johan Koolwaaij van Mobidot daar vorige week over aan.

Deze krant vroeg meerdere bedrijven waarom er nog op kantoor wordt gewerkt. Allemaal hebben ze daarvoor hun eigen reden. Veelgehoord? ‘Het kan echt niet anders’. De woordvoerder van de Veiligheidsregio Twente moet lachen als ze dat hoort. „Iedereen maakt er een goede reden van en het is allemaal coronaproof zeggen ze. Maar de oproep blijft heel nadrukkelijk: werk zoveel mogelijk thuis. Punt.”

Geen verplichting

De veiligheidsregio ziet verschillen in branches. Zo zijn banken en overheidskantoren bijna volledig leeg, terwijl dat in de commerciële sector minder is. „Werkgeversorganisaties en vakbonden wijzen er wel op, maar in de praktijk zie je het aantal mensen op kantoor nog niet drastisch naar beneden gaan. Het zijn meer woorden dan daden.”

Van alle bezochte bedrijven was het het drukst op de locatie van VDL in Almelo. Althans van buitenaf gezien. „Er zijn ook veel ruimtes onbezet”, zegt Miel Timmers, woordvoerder van de VDL Groep. „We houden ons aan de maatregelen, maar we gaan niet zeggen: je moet thuiswerken. Het mag wel, maar het is geen verplichting. En dus werken er aardig veel medewerkers op kantoor.”

‘Wij vinden het veiliger dan thuis’

Zijn we nou zo eigenwijs in Twente of hoe zit dat? Veel bedrijven in de regio houden zich niet aan het dringende advies om thuis te werken. Is dat omdat het makkelijker is? Omdat thuiswerken onhandig is? Zeven bedrijven leggen uit waarom. „We zitten hier absoluut niet voor de gezelligheid.”

We zitten hier absoluut niet voor de gezellig­heid.

Ze zitten binnen, achter hun bureaus en in kantines. De een alleen, de blik geconcentreerd naar het papier op tafel. Een groepje anderen samen, overleggend en wijzend naar een scherm. Sommigen dragen een mondkapje, de meesten niet. Maar als de baas het niet verplicht…  

Kantoorpanden waar geen enkel licht brandt? Ze zijn er, maar vormen tijdens een rondgang van vier uur en 170 kilometer door Twente de uitzondering op de regel. Wat de rit langs bedrijventerreinen als de Marssteden en het Kennispark in Enschede, Twentepoort in Almelo, Twentekanaal in Hengelo, Hazewinkel in Oldenzaal én bedrijven in het centrum van de vier steden en ver daarbuiten heel duidelijk maakt: er wordt nog volop op kantoren gewerkt. 

Het gaat om kleine en grote bedrijven. Commercieel en niet-commercieel. Bekend en onbekend. Uit de bouw, interieur, media, advocatuur, reclame, detachering, logistiek, verkoop, ICT en ga zo nog maar even door.

Hoewel de parkeerplaatsen van de bezochte terreinen in Almelo, Enschede, Oldenzaal en Hengelo bijna nergens afgeladen vol staan, zijn ze ook vrijwel nergens leeg. Op veel plekken wordt gewerkt alsof de wereld nog enigszins normaal is. En wie door de lamellen, rolgordijnen en het spiegelglas – waar veel kantoren van voorzien zijn – een glimp van binnen kan opvangen, ziet dat de lampen branden en de auto’s niet alleen van productiekrachten zijn.

De grote vraag: waarom?

De grote vraag is: kan het door de beugel om het dringende advies om thuis te werken te negeren en toch naar kantoor te gaan? Terwijl de besmettingscijfers in deze regio zo hoog zijn. Na de rondrit langs de Twentse bedrijven, kregen ondernemers met opvallend veel personeel achter de ramen de simpele vraag voorgelegd: waarom werken jullie niet gewoon thuis? 

Sommigen hulden zich in stilzwijgen, ondanks de belofte om Tubantia terug te bellen, maar de meesten reageerden wel. De reacties verschillen, maar vertonen ook overeenkomsten.

Wijverkopenuwautowel.nl, online autoverkoop (Enschede)

Bij Wijverkopenuwautowel.nl draaien ze er niet om heen. „Ja. Wij werken nog steeds op kantoor en zullen dat ook zo lang mogelijk blijven doen”, zegt Sefa Sarioglu. De start-up, die nu een jaar bestaat, heeft een vestiging op de Marssteden in Enschede. Maandag waren er zes mensen aan het werk. „Ik vind zeker dat het kan, anders zouden we het niet doen.” 

Hij vertelt dat ze als jong bedrijf ‘nog niet zo ver zijn’ om het vanuit huis te kunnen regelen. Het is wel geprobeerd. „Maar dat ging niet zo goed”, zegt Sarioglu. „We hebben ook jongere mensen aan het werk, die thuis snel afgeleid zijn en ook zelf specifiek vragen of we het op kantoor konden organiseren.” 

Sarioglu: „We hebben onze tafels verschoven, zitten ruim 2 meter bij elkaar vandaan en hebben de juiste ventilatie. We zitten er met zes, terwijl we ruimte hebben voor twintig mensen. We doen keihard ons best, houden het nauwlettend in de gaten. En tot nu toe hebben we geen besmetting gehad.” 

Hij had kunnen voorkomen dat mensen zien dat ze er werken. „We hebben rolgordijnen die omlaag kunnen en we hebben wel eens getwijfeld om die omlaag te doen.” Iets wat hij om hen heen wel ziet. „Maar zo willen we niet zijn, we willen niets stiekem doen.”

Mensen werken nog wel op kantoor, ondanks de oproep thuis te werken. Overal eigenlijk. Ook bij wijverkopenuwautowel.nl © Annina Romita

Façadis, gevelbouw, (Oldenzaal)

In het pand van Façadis Gevelbouw in Oldenzaal waren maandag ook meerdere mensen aanwezig, al was Edwin Muller niet een van hen. De commercieel directeur werkt zelf thuis, laat hij telefonisch weten. De mensen die op kantoor zijn („Een handjevol”) werken in ‘productiegelieerde’ functies. Machineprogrammering, aansturing en kwaliteitsbewaking. „Dat kan niet op afstand, het lijkt me dat dat heel helder is”, zegt Muller. „We zijn nu eenmaal een productiebedrijf. Iedereen die bij machte is om thuis te werken, doet dat ook.”

VDL Groep, Hengelo en Almelo

De receptioniste van de Almelose locatie van VDL bevestigt het beeld dat het druk is op kantoor. „Het klopt dat hier mensen aan het werk zijn.” Bij het bedrijf lopen ze er ook zeker niet voor weg, al voert de landelijke woordvoerder het woord over de kwestie. Voor het idee: de VDL Groep bestaat uit 106 bedrijven en er werken 15.000 mensen. 

„We hebben veel productiebedrijven, dan lukt het niet om thuis te werken”, zegt woordvoerder Miel Timmers. Hij werkt op het hoofdkantoor in Eindhoven, waar veel ruimte is en het vergaderen met collega’s die ook aanwezig zijn, toch vaak digitaal gaat. „Het is geen verplichting om thuis te werken, dus leggen we de medewerkers het ook niet op. Dat hebben we in maart ook niet gedaan. Het advies is wel om elkaar zo min mogelijk te treffen. Als je fysiek vergadert, moet er afstand worden genomen en als dat niet kan, adviseren we mondkapjes.” 

Wat als een medewerker zich door dit beleid juist onder druk gezet voelt om naar kantoor te gaan, terwijl thuis werken veiliger voelt? „Zo werkt ons bedrijf niet. We merken nergens dat werknemers en leidinggevenden er niet samen uitkomen.”

VDL in Almelo. © Annina Romita

Zalpak-Straatman, verpakkingen, Almelo

Zalpak-Straatman is een verpakkingsspecialist uit Almelo en ook op hun kantoor is er bedrijvigheid. „Veel kan niet vanuit huis”, vertelt een medewerker desgevraagd. Iemand die modellen maakt, heeft hier een plottermachine staan. Die kan je niet oppakken en thuis neerzetten. Zo werkt dat niet.” Ze benadrukt dat er voldoende afstand tussen de mensen zit. „En als mensen hier gaan lopen, doen ze een mondkapje voor.”

Het bedrijf heeft op het moment ook nog te maken met een verhuizing, waarvoor op kantoor zelf veel zaken geregeld en ingepakt moeten worden. Mensen komen ‘absoluut niet’ voor de gezelligheid daar. „Als het zou kunnen, zou ik hele dagen vanuit huis werken.” Zoals bekenden, die voor Menzis en de Belastingdienst werken.

Spot Business House, bedrijfsverzamelgebouw, Almelo

Opmerkelijk: bij Spot Business House zijn mensen aan het werk. Maar waarom eigenlijk? Het bedrijfsverzamelgebouw, met kleine kantoren voor kleine bedrijven, is immers bedoeld als alternatief voor thuiswerken: iedereen die er zit, zou zijn of haar werk ook vanuit een werkkamer op zolder kunnen doen.

Maar Eser Guzel, eigenaar van het pand, legt uit dat hij niet zomaar de deur kan sluiten. „Wij kunnen niet voor een bedrijf dat hier zit beslissen hoe die bedrijfsvoering is.” Zoals dat voor ieder bedrijfsverzamelgebouw geldt.

Hij legt uit dat maximaal twee personen in een ruimte van 20 vierkante meter zitten. „Mensen die hier werken, zien elkaar wel, maar ontmoeten elkaar niet per se. Er is een lounge, maar daar moeten mensen afstand houden.” Guzel stelt dat hij, eigenlijk, een soort ‘medecontrole’ over die bedrijven in zijn pand heeft. „Want als er vier mensen in een meeting gaan, kap ik dat af.”

Volgens Guzel zijn er genoeg bedrijven die zeggen; ‘jongens, het werk moet door, er zijn geen regels, het is een advies, dus we gaan door’. Voorbeelden genoeg, stelt hij. „Dat hoef ik jou toch niet te vertellen? Kijk maar om je heen.”

Kolkman Advocaten, Almelo

„Het klopt, we werken veel op kantoor, dat is veiliger dan thuis vinden wij”, zegt Eddy Kolkman van Kolkman Advocaten in Almelo. „We houden goed afstand. Ik heb het nog even opgemeten, onze werkplekken zijn 2 meter en 13,5 centimeter breed.”

Ondanks het dringende advies om thuis te blijven, is hij er van overtuigd dat het gezonder is om naar kantoor te komen. „De voorzieningen zijn hier goed. Denk aan verlichting, beeldschermen en stoelen. De medewerkers krijgen geen last van hoofdpijn of een computerarm. Vergaderen doen we ook, maar op afstand.”

Van de twintig werknemers werkt 80 procent op kantoor. „Ik werk zelf ook weleens thuis, maar niet vaak. Vorige week zat ik met drie rechters en een griffier in een zittingszaal en een paar dagen later weer met tien man in een zaal. Dat is dan wel op afstand en met mondmasker. Sommige zaken worden digitaal afgehandeld.”

Grolsch, Enschede

Bij Grolsch gaat het anders. Zij hebben er vanaf dag één voor gekozen om het advies thuis te werken wel op te volgen. De parkeerplaatsen van de brouwerij zijn tijdens de rit door Twente voor de helft gevuld, de auto’s die er staan zijn van productiemedewerkers, laat woordvoerder Jaap Hulshof weten.

De directie werkt thuis, het kantoorpersoneel ook. Er is wel een receptioniste en iemand van de IT-afdeling aanwezig. Excursies liggen stil. Als ploegen elkaar in de brouwerij afwisselen, worden lijnen stil gezet. De medewerkers die een andere dienst hebben, komen elkaar zo niet tegen. Voor corona had er een fysieke overdracht plaats, dat is niet meer zo.

„Alles voor de veiligheid van de medewerkers”, zegt Hulshof. „Na de persconferentie van Rutte hebben we opnieuw gecommuniceerd over het belang van thuiswerken. Ik ga hooguit eens naar kantoor om wat op te halen. Een ander komt voor de post. In dat geval moet je laten weten dat je bent geweest.”

Apollo Vredestein, Enschede

De kantoren van Apollo Vredestein zijn niet zichtbaar vanaf de weg of de parkeerplaats. Af en toe loopt er wel iemand in een nette outfit voorbij. Toch iemand van het kantoorpersoneel? „Werken er mensen, bij welk gebouw zijn jullie geweest? Dat kan iemand zijn geweest die echt nodig is in de fabriek”, zegt woordvoerder Tamara Oostveen vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam. „Hier werkt helemaal niemand op kantoor. We zijn er heel serieus mee bezig. De afspraak is dat we thuiswerken, alleen in de fabriek kan dat niet. Maar daar hebben we alle nodige maatregelen genomen. Stel dat er een uitbraak is bij ons, dat is bedrijfsmatig een probleem en kunnen we ons niet veroorloven.”

Door: Arjan te Bogt en Fardau Wagenaar – Tubantia

Heeft u als werkgever hulp nodig?

Bent u een werkgever in Twente én wilt thuiswerkadvies? Vraag dan vrijblijvend informatie en advies aan Twente Mobiel. Wij bieden werkgevers vanaf 50 medewerkers gratis thuiswerkplannen aan. Dit is gratis ondersteuning door een extern bureau naar eigen keuze bij het op maat opstellen van een duurzaam thuiswerkplan. Speciaal voor u en uw medewerkers.

Let op! Wij hebben een maximaal budget beschikbaar gesteld voor de thuiswerkplannen, dus het aantal is beperkt. Mis het niet en vraag alvast hieronder uw thuiswerkplan aan.

Menu