Coronavirus: verkeer, vervoer en reizen

Coronavirus: verkeer, vervoer en reizen

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterschap heeft in het verlengde van Verantwoord naar school, ook een campagneboodschap onder ‘Alleen Samen’ gemaakt. Deze boodschap is gericht op het reizen met OV. Graag willen wij u deze week informeren over het coronavirus en verkeer & vervoer.

Reizen met het openbaar vervoer

Zoals u weet, rijdt vanaf 1 juni het openbaar vervoer weer met 100% van het materieel, waardoor de capaciteit stijgt naar zo’n 40% van het normale aantal reizigers. Graag roepen wij op om niet onnodig met het ov te reizen (vermijd drukte), de spits te mijden en zoveel mogelijk met de fiets of lopend op pad te gaan. De treinen hebben op dit moment veel minder capaciteit dan normaal: slechts 40% van de zitplaatsen is nog beschikbaar. Het openbaar vervoer is daarom alleen voor noodzakelijke reizen bedoeld. Reis alleen met de trein voor noodzakelijke reizen: bijvoorbeeld om naar uw werk te gaan, voor belangrijk familiebezoek of mantelzorg. Gebruik de trein nog even niet voor een dagje uit.

Denk aan uw mondkapje

Het dragen van mondkapje is verplicht wanneer u met het openbaar vervoer reist. U bent verplicht om zelf voor een mondkapje te zorgen. Op het station en op de perrons is een mondkapje niet verplicht, maar u moet wel rekening houden met de anderhalve meter afstand. Belangrijk: uw mondkapje moet zowel uw mond als uw neus bedekken. Een sjaal, een sok of andere manieren om uw mond te bedekken is niet voldoende. U kunt zowel wegwerp mondkapjes als uitwasbare mondkapjes gebruiken.

Wat kunt u doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen tijdens reizen met openbaar vervoer?

Werk zoveel mogelijk thuis en reis alleen met het openbaar vervoer als het echt niet anders kan. Mocht u toch met het openbaar vervoer of de trein reizen dan zijn de belangrijkste maatregelen die u kunt nemen:

  • Was vaker de handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes. Schud geen handen.
  • Houd 1,5 meter afstand op stations, perrons en bij haltes. Volg hierbij de instructies op zoals: houd zoveel mogelijk rechts, raak zo weinig mogelijk aan, houd 4 treden afstand op de roltrap en maximaal 2 personen in de lift. Raadpleeg verder de informatie van uw vervoerder.
  • Volg de instructies voor het in- en uitstappen. Per 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers van 13 jaar en ouder.
  • Vermijd drukte.

Meer informatie over reizen met OV tijdens corona

Komende tijd lichten wij diverse vervoersmiddelen uit om u te informeren over reizen tijdens corona. Heeft u vragen? Vindt u antwoorden op vragen over openbaar vervoer, internationaal treinverkeer, eigen vervoermiddelen, taxivervoer en transport door de lucht, over de weg en op het water.

Meer info: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/verkeer-vervoer-en-reizen

Menu