Slim reizen met de fiets

Fietsen naar het werk scoort in Twente. Ruim 40% van medewerkers gaat op de fiets naar het werk (landelijk is dit 25%). Dit heeft vooral te maken met het vlakke Twentse landschap, de korte afstanden tussen de dorpskernen en de ingebakken fietscultuur. Fietsen is goed voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van stad en land in Twente.

Twente probeert op verschillende manieren het fietsen naar het werk aantrekkelijker te maken en zo het autogebruik in de spits te verminderen. Zo is de F35 een snel en veilig fietsnetwerk; een snelweg voor fietsers. En wat dacht u van een fietscampagne, Trappers, de OV-fiets, een elektrische fiets of de fietsrouteplanner om het fietsen nog aantrekkelijker te maken?

De elektrische fiets is een ideaal vervoersmiddel als uw medewerkers wel willen fietsen, maar wat verder van het werk wonen.

“Wist u dat fietsende medewerkers gemiddeld 1 tot 2 dagen per jaar minder vaak ziek zijn dan de niet-fietsers? Ook zijn zij over het algemeen fitter en productiever op het werk.”

Voordelen voor u als werkgever

  • Goed voor de gezondheid van medewerkers, minder ziekteverzuim
  • Past in het duurzaam beleid: minder autokilometers, dus beter voor het milieu
  • Minder parkeerproblemen
  • Kostenbesparing mogelijk

Inspiratie opdoen?

Veel Twentse bedrijven werken aan het stimuleren van de fiets als alternatief voor woon-werkverkeer. Laat u inspireren en leer van andere Twente werkgevers.

Wilt u meer weten over Twente Mobiel of meedoen met één van onze actuele projecten? Neem dan contact met ons op!

Mogelijkheden

Stimuleren aanschaf en gebruik

Veel bedrijven in Twente stimuleren hun medewerkers fietsend naar het werk te komen. Zo stellen sommige bedrijven een bedrijfsfiets beschikbaar die medewerkers ook privé mogen gebruiken. Er is dan wel een kleine fiscale bijtelling. Andere bedrijven schieten het aankoopbedrag van een fiets voor en medewerkers betalen het bedrag terug via hun salaris, reiskostenvergoeding of eindejaarsuitkering. Dit soort faciliteiten maakt het aantrekkelijk om een nieuwe (e-)fiets aan te schaffen.

Daarnaast kunnen bedrijven meedoen aan bijvoorbeeld Trappers, een systeem waarmee fietsen wordt beloond met cadeaus. Het Enschedese ziekenhuis MST beloont haar fietsende medewerkers weer via een speciaal ontwikkeld fietsbeloningsysteem. Verder kunt u fietsen aantrekkelijker maken door zaken als een afsluitbare fietsenstalling, laadpunten voor de elektrische fiets, jaarlijkse fietsonderhoudsbeurt en een kilometervergoeding. Opties genoeg!

OV-fiets

OV-fiets is de makkelijke huurfiets voor het laatste stukje van de reis, vanaf het station, de bushalte of het P+R-terrein. Twente investeert in openbaar vervoer, zo ook in OV-fiets. U kunt het gebruik van de OV-fiets stimuleren door een abonnement op de OV-fiets beschikbaar te stellen. Kijk voor een overzicht van alle OV-fiets uitgiftepunten op de reisinformatiekaart. Zie ook www.ovfiets.nl.

“Wist u dat uw medewerkers met een elektrische fiets, die maximaal 28 km/u rijdt, tot woon-werk afstanden van wel 15 km enkele reis zonder een zweetdruppel kunnen overbruggen?”

Fietsrouteplanner

De fietsrouteplanner helpt fietsers de makkelijkste, snelste en veiligste weg naar hun bestemming in Twente te vinden. De planner informeert de reiziger ook over de te verwachten reistijd. Zonder routeplanner schatten mensen de afstand en tijdsduur van een fietsrit vaak te hoog in. En de duur en afstand van een autorit te laag. Lees meer over de fietsrouteplanner en de toolkit voor werkgevers.

Wilt u meer informatie of aanhaken op onze actuele projecten? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerd

Menu