Mag een vliegende auto de weg op?

Mag een vliegende auto de weg op_

Een vliegende auto klinkt misschien als toekomstmuziek, maar de toekomst is dichterbij dan u denkt. Maar wat als dit vervoersmiddel straks verkrijgbaar is? Mag een vliegende auto dan ‘de weg’ op?

Het RDW heeft één van de vliegende auto’s van het Nederlandse bedrijf Pal-V goedgekeurd voor de openbare weg. Het gaat om de PAL-V Liberty. Hiermee is het bedrijf weer een stap dichterbij gekomen bij het uitbrengen van de vliegende auto. Even naar kantoor vliegen wanneer u in de file staat, kan nog niet. Het bedrijf moet nog wel toestemming krijgen om in de lucht te mogen. Maar de realiteit komt steeds een stapje dichterbij.

De auto (of helikopter?) van Nederlandse makelij heeft onlangs de Europese testen doorstaan en mag nu op de openbare weg rijden. Mike Stekelenburg, CTO van PAL-V zegt: ‘We werken al enkele jaren samen met de RDW om deze mijlpaal te behalen en de ontlading in het team was daarom ook enorm.’

Foto: PAL-V Liberty

De vliegende Hollander

Acht jaar na het eerste prototype is het dan eindelijk zover: de eerste vliegende auto mag zich voortbewegen over de Europese wegen. En dus draagt de PAL-V nu trots Nederlandse kentekenplaten. De vliegende auto weegt slecht 660 kg en heeft twee motoren. De motor voor op de weg is een benzinemotor die 100 pk levert. Nul naar honderd doet-ie in minder dan negen seconden en hij stopt pas met versnellen bij 160 km/u. 

In de lucht kan de Liberty, zoals het voertuig wordt genoemd, minder ver komen, en haalt hij maximaal 500 kilometer. Daarna resteert nog wel benzine voor zo’n 100 tot 150 kilometer waarmee je nog 30 minuten kunt rijden. Maar eigenlijk is de bolide beter in zijn element als hij vliegt. Want dan is hij met de tweede motor, die 200 pk sterk is, sneller. De maximale vliegsnelheid van de PAL-V  is namelijk 180 km/h. Helaas is de PAL-V nog niet helemaal goedgekeurd.  “De komende maanden zal de Liberty duurtesten gaan uitvoeren, dus je kan, vanaf nu, echt een vliegende auto op de snelweg tegenkomen”, aldus Stekelenburg.

Hoewel hij nu dus wel op de snelweg mag rijden, kan de PAL-V daar niet opstijgen. De machine heeft altijd een kleine start- en landingsbaan nodig. Even opstijgen vanuit de file zit er dus niet in.

Nieuw vervoersmiddel in 2022?

Verwacht wordt dat de PAL-V Liberty over twee jaar ook zijn ‘luchtkenteken’ heeft om op te stijgen. Tot die tijd mag hij alleen de weg op. Wanneer de vliegende auto daadwerkelijk van het luchtruim gebruik maakt, moet de bestuurder wel over een vliegbrevet beschikken. PAL-V heeft hiervoor zijn eigen academie opgezet.

 

Bron: Rijschoolvandaag, Carlijn Assink

Menu