Gebruik nieuwe fietsinfrastructuur stimuleren

Een case van één van onze collega-regio’s die we zo inspirerend vinden, dat we deze graag delen met u.

Wat is het?

Bij diverse snelfietsroutes rondom Nijmegen is het aanleggen van nieuwe fietsinfrastructuur gebruikt om fietsen te stimuleren. Zo konden automobilisten bij de campagne ‘Hé automobilist, laat de fietser in je los’ drie weken lang gratis een e-bike proberen. De actie was specifiek voor bewoners in de omgeving van de snelfietsroutes. Het doel van de campagne van de gemeente Nijmegen was om de drie nieuwste snelfietsroutes (MaasWaalpad, Dukenburg-Goffert en het verlengde RijnWaalpad naar Heijendaal in de schijnwerpers te zetten. Onder de deelnemers werden ook prijzen verloot, waaronder een e-bike. Ook werden op verschillende plaatsen ‘tankstations’ ingericht waar fietsers hun band konden laten oppompen en een gezonde snack kregen aangeboden.

De effecten
De campagne leverde veel enthousiaste reacties op. In totaal maakten 110 mensen gebruik van de gratis e-bike. De belangrijkste redenen om mee te doen waren vitaliteit en verminderde of gelijkblijvende reistijd ten opzichte van de auto. Deelnemers maakten gemiddeld zes woon-werkritten waarvan tijdens de actie 77% met de e-bike werd afgelegd. Voor de actie werden deze ritten in 85% van de gevallen met de auto afgelegd. Verder heeft ruimt 80% van de deelnemers een e-bike aangeschaft of overweegt dit op korte termijn te doen.

Meer weten?
Worden in jouw gemeente ook nieuwe snelfietsroutes aangelegd? Wil jij ook dit moment gebruiken voor fietsstimulering? Neem dan contact op met een van onze mobiliteitsmakelaars.

Menu