Veelgestelde vragen aan Twente Mobiel
Heeft u een vraag over onze projecten en diensten? Lees hier de veelgestelde vragen.
Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!
Vragen over partner worden?
Jazeker. We hebben wel een aantal voorwaarden. Het belangrijkste is dat er binnen uw organisatie of het gebied waar u bent gevestigd, een concrete aanleiding is om met mobiliteitsmanagement aan de slag te gaan. In een aantal bedrijventerreinen zijn we al samen met de parkmanager (of belangenvereniging) actief. Hierbij kunt u eenvoudig aansluiten. Ook wanneer u niet gevestigd bent op een bedrijventerrein en wilt aansluiten, is dit mogelijk.
Als u lid bent van MKB Twente profiteert u automatisch van het partnerschap met Twente Mobiel.
Wilt u partner worden? Maak dan een afspraak met een van onze accountmanagers.
Partner worden van Twente Mobiel kost u niets. Wij vragen wel een inspanningsverplichting, want het optimaliseren van mobiliteit doen we immers samen. We verwachten bij mobiliteitsacties een investering in capaciteit, tijd en/of eventueel financiën.
Meer informatie vindt u op onze website of tijdens een afspraak met één van onze accountmanagers. Zij bespreken graag met u de mogelijkheden.
Het is mogelijk om intern een korte vragenlijst onder uw medewerkers te verspreiden. Dat gebeurt bij voorkeur online.
Uit deze analyse zal blijken hoe op dit moment uw medewerkers van en naar het werk reizen en wat de eventuele alternatieven zijn.
Samen met u kunnen we dan bekijken wat het rendement is om partner te worden.
U kunt contact met ons opnemen. In overleg met u voeren we een mobiliteitsscan uit. Dat kan op basis van postcodes gebeuren of op basis van een klein online onderzoek onder uw medewerkers.
Vervolgens nemen we met u uw mobiliteitsbeleid door (reiskostenvergoedingen, andere kosten vervoer parkeerbeleid, stimuleringsmaatregelen, werkgerelateerd vervoer e.d.).
In een rapportage leggen we vast waar u nu staat met duurzame mobiliteit en wat de mogelijkheden zijn.
Mobiliteitsmanagement
Mobiliteitsmanagement is het faciliteren van slim en duurzaam reizen voor uw organisatie en werknemers.
Aangezien de auto niet alle problemen kan oplossen, kunnen uw werknemers alternatieven gebruiken zoals fietsen, e-bike, speedpedelec, carpooling, openbaar vervoer en meer!
Het maakt uw bedrijf groener door werknemers keuzes te bieden om duurzaam te reizen. De voordelen: gezonde werknemers, minder CO2-uitstoot, goede bereikbaarheid in de regio, goed werkgeverschap en het bespaart kosten!
Wilt u verduurzamen? Dan is het logisch om te kijken naar de huidige mobiliteit van uw organisatie.Samen met u streven wij naar slimme en duurzame mobiliteit in de regio.
Het aanpakken en optimaliseren van uw mobiliteitsbeleid is een intensief proces. Waar moet u beginnen? In welke fase zit uw organisatie? Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe zorgt u voor voldoende draagvlak? En wat is er fiscaal allemaal (on)mogelijk? Veel vragen waar u niet zomaar het juiste antwoord op heeft.
En wanneer u tot actie wilt overgaan, helpen wij u daar ook bij als partner van Twente Mobiel! Dit doen wij door het geven van een financiële impuls middels een subsidie, het samen organiseren van acties en het faciliteren van een interessant netwerk.
Wilt u vrijblijvend kennismaken en ontdekken welke kansen uw organisatie heeft op het gebied van mobiliteit? Neem dan contact op voor een mobiliteitscan en adviesgesprek. Geheel kosteloos.
Bereikbaarheid
Programma Beter Benutten voor betere bereikbaarheid drukste regio’s In het programma Beter Benutten werken Rijk, provincies, gemeenten en bedrijfsleven samen sinds 2011.
De overheid doet dit sinds 2011 met 350 praktische, meetbare maatregelen, zoals:
- nieuwe fietssnelwegen om het fietsgebruik te stimuleren;
- betere reisinformatie; kortere wachttijden bij sluizen;
- afspraken met het bedrijfsleven over Het Nieuwe Werken en e-bikes met korting voor het personeel;
- nieuwe technieken in auto’s om bestuurders actuele en persoonlijke rij- en reisadviezen te geven;
- buiten de spits reizen aantrekkelijker maken;
- spitsstroken ruimer openstellen;
- bij ongelukken de weg sneller vrijmaken;
- meer en betere Park-and-Ridelocaties.
Fietsstimulering
U kunt zich aanmelden via onze website. Heeft u zelf een idee voor een fietsactie? Dan kunt u vrijblijvend aan afspraak maken met onze logistiek makelaars.
Een werkgever kan op verschillende wijze fietsen stimuleren. Dit zijn de mogelijkheden.
- Werkgever kiest wel voor gebruik van de WerkKostenRegeling (WKR)
- De vrije ruimte in de WKR benutten voor aankoop van een fiets
- De fiets opnemen in een cafetariaregeling met uitruil bruto-netto
- Werkgever kiest niet voor gebruik van de WKR
- De medewerker een renteloze lening geven voor de aanschaf van de fiets
- Een fiets van de zaak ter beschikking stellen (koop of lease)
- De fiets vergoeden via de onbelaste kilometervergoeding
Lees onze digitale brochure over fiscale maatregelen voor meer informatie.
Het tracé wordt niet in één keer gerealiseerd, maar in logische bruikbare delen. De deeltrajecten die het hoogste fietsgebruik opleveren per geïnvesteerde euro – zijn inmiddels met voorrang aangelegd, te weten:
- Borne – Hengelo – Enschede
- Almelo – Vriezenveen
- Almelo – Wierden Het gedeelte in Enschede-West (tussen Twekkelerzoom en Centraal Station) en Hengelo-West (tussen de Weideweg en de binnenstad) is nog in voorbereiding. In totaal is van de hele fietssnelroute F35 16,7 km gereed.
Samen met de 8 gemeenten is de provincie Overijssel bezig met de verdere voorbereidingen voor de F35-delen over de langere, regionale afstanden. Dit zijn de trajecten:
- Wierden – Nijverdal parallel aan de te verbeteren autoweg N35 (streven is 2022, maar de planning is vertraagd door stikstof-kwestie).
- Almelo – Borne: voorkeurstracé is in procedure.
- Oldenzaal – Enschede: voorlopig ontwerp is medio 2020 gereed.
- Enschede – Duitse grens (uiterlijk 2024/2025, afhankelijk van financiën, aansluiting op het Duitse deel en de planprocedures).
Fiets van de zaak
Een fiets van de zaak maakt het mogelijk om een (elektrische) fiets of een speed-pedelec te gebruiken voor woon-werkverkeer. Uw werknemer hoeft dan niet zelf een fiets te kopen. Hij of zij mag de fiets van de zaak fiscaal gezien onbeperkt privé gebruiken. Dus ook voor een fietstochtje, de boodschappen of het wegbrengen van de kinderen.
Welke vervoersmiddelen gelden als ‘fiets van de zaak’?
Voor de regeling wordt onder een fiets verstaan: een fiets die door spierkracht wordt aangedreven, eventueel met een hulpmotor.
Wel een fiets van de zaak:
- elektrische fiets
- speedpedelec
Geen fiets van de zaak:
- brommer
- scooter
Werkgevers betalen de fiets en meestal ook de kosten voor onderhoud en reparatie. Wel krijgt u als werknemer te maken met een bijtelling bij het salaris. Uiteindelijk betaalt u daardoor enkele euro’s per maand extra belasting.
U kunt ervoor kiezen om zelf fietsen aan te schaffen of fietsen te leasen via een leasemaatschappij.
Zelf kopen
In dit geval betaalt u als werkgever zelf de aanschaf van de fiets. Daar kunnen de kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en het opladen van elektrische fietsen nog bijkomen. Dit hangt af van de afspraken die u maakt met uw werknemers. De kosten die u maakt voor de fiets, kunt u aftrekken van de winstbelasting.
Leasen
U kunt er ook voor kiezen om fietsen te leasen via een leasemaatschappij. U betaalt dan maandelijks een leasebedrag waar alle kosten in zijn verwerkt. Deze kosten kunt u aftrekken van de winstbelasting.
Een fiets ter beschikking stellen kan op twee manieren gebeuren.
De werkgever:
- koopt een fiets en geeft die in bruikleen aan een medewerker.De werkgever blijft eigenaar van de fiets.
- leaset een fiets en stelt die aan een medewerker ter beschikking.
Voordelen werkgever: Het beschikbaar stellen van een fiets van de zaak gaat niet ten laste van de vrije ruimte in de Werkkostenregeling. De eventuele leasekosten etc. komen ten laste van het bedrijfsresultaat waardoor de werkgever minder belasting betaalt. Als de werkgever meerdere fietsen leaset, kan hij waarschijnlijk tot een lagere aankoopprijs voor de fietsen komen.
Nadelen werkgever: De aanschaf van een fiets van de zaak of aangaan van de lease/financiering leidt tot een lagere liquiditeitspositie.
Voordelen werknemer: Een medewerker hoeft zelf geen fiets te kopen en het privé gebruik van een fiets van de zaak is onbeperkt.
Nadelen werknemer: Als een fiets van zaak beschikbaar wordt gesteld, krijgt de medewerker een forfaitaire bijtelling van 7% bij zijn bruto-inkomen.
Als u de kosten zelf betaalt, dan kunt u ze niet aftrekken van de bijtelling.
Maar: een werkgever kan er ook voor kiezen om deze kosten voor opladen te vergoeden. Bijvoorbeeld met behulp van de vrije ruimte in de werkkostenregeling.
Uw werknemer mag de fiets van de zaak privé gebruiken en heeft daar voordeel van. Dit voordeel wordt gezien als ‘loon in natura’. Hiervoor gelden de volgende regels:
- U houdt loonbelasting en premie volksverzekeringen in over dit loon
- U betaalt premies werknemersverzekeringen en de werkgeversheffing Zvw over dit loon.
- U kunt dit loon als eindheffingsloon aanwijzen.
Wie een fiets van de zaak privé gebruikt, heeft daar voordeel van. Over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) betaalt hij of zij loonbelasting. De bijtelling is 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar. De werkgever telt dit bedrag op bij het salaris. Hierover betaalt de werknemer dan maandelijks belasting.
Ook in dit geval kan uw werkgever bepaalde reiskosten vergoeden, waarover u geen belasting betaalt. Dit hangt af van de afspraken die u met uw werkgever heeft gemaakt. U moet wel kunnen aantonen dat u met het openbaar vervoer heeft gereisd.
Ja, voor de fiets van de zaak maakt het niet uit of u de fiets zakelijk (inclusief woon-werkverkeer) gebruikt of privé. Daarom geldt de bijtelling altijd. Dit is anders dan bij de auto van de zaak.
Twente Mobiel werkt samen met partners die actief een full service fietsstimuleringsproject faciliteren. Wij zorgen hierbij de begeleiding en het projectmanagement op basis van vooraf gestelde heldere doelen.
Speed pedelec
Een speed pedelec is een e-bike waarmee u 45 km per uur kunt fietsen.
De speed pedelec is een aanwinst voor woon-werkverkeer over afstanden die veel mensen te ver vinden om te fietsen. U kunt al snel een snelheid bereiken tussen de 40 km/u en 45 km/u.
Voor de wet is een speed pedelec een bromfiets. U heeft dus een bromfietscertificaat of het AM-rijbewijs nodig.
Ja, wanneer u een speed pedelec heeft, is een speciaal type fietshelm verplicht. Er is een nieuwe norm gesteld voor de speed pedelec helm, de NTA 8776.
Voor speed pedelecs gelden dezelfde regels als voor bromfietsen.
Maximumsnelheid speed-pedelec
Voor een speed-pedelec gelden de volgende maximum-snelheden:
- Op de rijbaan 45 km/u.
- Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 km/u.
- Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 km/u.
U kunt een speed-pedelec herkennen aan:
- een geel kenteken; fietser draagt een helm
- een achteruitkijkspiegel
- mag maximaal 45 km/u
- heeft een reflector
- moet op het bromfietspad of op de rijbaan.
Ja, dat moet. Met ingang van 1 januari 2017 moeten alle speed pedelecs worden voorzien van een gele kentekenplaat. De RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) zal alle geregistreerde eigenaars actief aanschrijven en neemt de kosten voor het omruilen van de kentekenplaten voor zijn rekening.
Subsidies
U kunt een financiële bijdrage uit het Mobiliteitsfonds aanvragen. Het gaat om activiteiten die erop gericht zijn autoverkeer in de spits te beperken en de CO2 uitstoot te beperken. De bijdrage is maximaal 50% van de kosten die voor subsidie in aanmerking komen, met een minimum van € 500,- en een maximum van € 50.000,- per aanvraag, waarbij de subsidie voor voorbereidings- en administratiekosten maximaal 15% van de totale subsidie bedraagt. Het subsidieplafond voor 2020 is € 238.990,-, waarvan:
-
- € 100.000,- voor Twente : Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden
- € 138.990,- voor West Overijssel: Dalfsen, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Hardenberg, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.
Zie ook: www.overijssel.nl/loket/subsidie/mobiliteit/slimme-duurzame/
Overijsselse gemeenten kunnen op basis van de Subsidieregeling mobiliteit Overijssel subsidie aanvragen voor de voorbereiding en uitvoering van projecten en subsidieprogramma’s die opgenomen zijn in het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit Overijssel. Met de regeling wil de provincie bijdragen aan de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid in Overijssel.
De subsidie bedraagt maximaal 75% van het eigen aandeel in de subsidiabele kosten met een maximum subsidie. Aanvragen kunnen tot en met 1 oktober 2020 worden ingediend.
Zie ook: www.overijssel.nl/loket/subsidie/mobiliteit/mobiliteit/
Slim reizen met het openbaar vervoer
Het OV in Nederland is erg duurzaam.
Zo rijden alle elektrische reizigerstreinen sinds 2017 op groene stroom. En is er in het Bestuursakkoord Zero Emissie Busvervoer afgesproken om vanaf 2025 alle nieuwe bussen te laten rijden op 100% hernieuwbare energie of brandstof. Vanaf 2030 moeten alle bussen volledig emissievrij zijn. Daarnaast onderzoekt de Rijksoverheid samen met andere partijen wat bijvoorbeeld de mogelijkheden zijn van waterstoftreinen. De overheid maakt met een groot aantal sectoren ook meerjarenafspraken voor de verbetering van de energie-efficiëntie. Met de spoorsector is afgesproken om per jaar 2% energie te besparen.
Op Overijsselse bedrijventerreinen is er doorgaans weinig OV beschikbaar. Buslijnen lopen veelal aan de rand van het terrein. Als de loopafstand tussen bushalte en werkplek groot is, kunt u wellicht een deelfiets/fiets van de zaak aanbieden.
Een aantal bedrijventerreinen liggen op fietsafstand van een treinstation. Medewerkers kunnen dan de “last mile” met een eigen fiets of OV-fiets naar het werk fietsen. U zou de kosten van de OV-fiets kunnen vergoeden.
Het openbaar vervoer wordt steeds populairder bij werknemers en werkgevers als onderdeel van slimme en duurzame mobiliteit.
Als werkgever heeft u veel voordelen met het inzetten van openbaar vervoer!
- Geen file- en parkeerproblemen
- Slim werken: reistijd gebruiken als werktijd.
Een groeiend aantal werknemers heeft behoefte aan flexibiliteit in de vervoerskeuze. Hierbij wordt per rit gekeken welke modaliteit de voorkeur heeft. De trein heeft hierbij meerdere voordelen voor de werknemer ten opzichte van de auto. Zo kunnen zij in de trein prima werken.
De trein stopt natuurlijk niet altijd voor de deur van uw kantoor. Dankzij handige deelvervoer oplossingen, zoals de OV-fiets is dit zelden nog een probleem.
De kilometers die uw werknemers omrijden voor privédoeleinden, tellen als privékosten. Die mag uw ook vergoeden, maar dat deel van de vergoeding telt dan als belastbaar inkomen.
De werkelijk gemaakte kosten
U kunt er ook voor kiezen om de werkelijk gemaakte kosten voor het zakelijke openbaar vervoer te vergoeden. Meestal gebeurt dat met vergoeding achteraf, door middel van declaratieformulieren. De vergoeding is onbelast.
U moet die kosten bijhouden in de loonadministratie, en aan kunnen tonen dat het om woon-werkverkeer gaat, door uw werknemers (maandelijks) declaratieformulieren in te laten vullen, met de originele bonnen erbij.
Hoe zit het met privéreizen?
Privé gemaakte reiskosten worden hierbij niet vergoed.
Reizen uw werknemers met het OV, dan is het handiger om voor hen een NS-Business Card aan te schaffen
Voor werknemers is het makkelijk: zij hoeven de kaart niet op te laden, hoeven geen declaratieformulieren in te vullen en ook geen bonnen te bewaren.
U krijgt één factuur per maand voor alle OV-kosten die uw werknemer met de kaart heeft gemaakt, dus niet alleen trein, bus en metro, maar eventueel ook OV-fiets, parkeren, taxi en Greenwheels-huurauto (u kunt zelf aangeven voor welke deur-tot-deur-diensten uw werknemer de kaart kan gebruiken en voor welke niet). U heeft dus altijd inzicht in de werkelijk gemaakte reiskosten, inclusief de BTW-opgave.
Slim reizen met de auto
MaaS staat voor ‘Mobility as a Service’ en heeft als doel de focus op privé auto’s los te laten en over te stappen naar een deeleconomie. Zo wordt het in de toekomst voor iedereen makkelijker om een auto of fiets te delen en krijg je eenvoudig toegang tot alle andere vormen van vervoer. Een reis plannen, boeken, maken en betalen moet heel eenvoudig worden. De pilot MaaS-Twente, die tot eind 2021 gaat lopen, heeft verschillende doelen :
- een digitale (app) en telefonische methode waarmee de reiziger in Twente kan plannen boeken, reizen en betalen;
- een onafhankelijke zelfstandige aanbieder die zich met de MaaS-app richt op 20.000 WMO-cliënten en 400.000 inwoners in acht Twentse gemeenten;
- een samenwerking tussen de aanbieder van de MaaS-dienst en alle andere aanbieders van mobiliteit in Twente (van NS tot deelfiets); een verdienmodel ontwikkelen zodat het project regionaal-landelijk schaalbaar is met structurele financiering.
Elektrisch autorijden heeft aantal voordelen:
- U kunt vrijstelling krijgen van motorrijtuigenbelasting (mrb) en belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm).
- U heeft een lagere fiscale bijtelling.
- Elektrisch rijden is zuiniger dan rijden op benzine of diesel.
- Er komen subsidies voor particulieren om een elektrische auto te kopen.
Schoon vervoer helpt klimaatdoelen te halen
In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2030 49% minder CO2 moet uitstoten. In 2050 is dat 95%. Schoon vervoer helpt die doelen te bereiken. Alle nieuwe personenauto’s die in 2030 op de markt komen, moeten bijvoorbeeld 100% elektrisch zijn. Deze auto’s rijden dan op elektriciteit uit een batterij, waterstof-brandstofcel of zonnepanelen.
Wat zijn de Green Deals van de overheid voor elektrisch rijden?
De overheid werkt met andere partijen aan afspraken over duurzaamheid in Green Deals. Zo ondersteunt de Rijksoverheid het gebruik van elektrische voertuigen in de transportsector. Denk bijvoorbeeld aan elektrische leaseauto’s, elektrisch openbaar vervoer en elektrische taxi’s.
Dankzij Green Deals is er een landelijk dekkend netwerk van laadpunten voor elektrische auto’s.
Reiskostenvergoeding
Nederland is het enige land in West-Europa waar de meeste werkgevers hun personeel betalen om naar het werk toe te komen. Reiskostenvergoeding is dan ook een gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde. Een reiskostenregeling afschaffen levert een hoop gedoe op, en extra loon uitkeren is meteen belast. Er zijn ontwikkelingen. Zo is wel duidelijk dat steeds minder werkgevers voor de standaard leaseauto kiezen. Elke dag in de file? De werkgever wil er steeds minder vaak voor opdraaien.
Enkele suggesties om de reiskostenvergoeding zo te geven dat er een duurzame stimulans vanuit gaat.
- Fietsen en lopen naar het werk kan worden gestimuleerd door ook fietsers en voetgangers € 0,19 per kilometer te geven.
- Het aanschaffen van een ‘groene auto’ kan worden gestimuleerd door:
▪ bijrijders daarvan een volledige reiskostenvergoeding voor het woon-werk-verkeer te geven. Ook als voor andere automobilisten lagere vergoeding geldt.
▪ een goedkope lening daartoe mogelijk te maken.
▪ de bestuurders daarvan een hogere vergoeding te geven dan andere automobilisten.
- Het gebruik van het openbaar vervoer kan worden gestimuleerd door het reizen per OV volledig te vergoeden.
- Bij de lease-regeling kan worden afgesproken dat:
▪ uitsluitend ‘groene auto’s’ worden geleased.
▪ leaserijders ook gebruik mogen maken van het openbaar vervoer.
▪ werkgever kan een aantal NS Business-Cards bestellen. Daarop kunnen medewerkers, naast reizen met de trein, korting krijgen op parkeren, (trein)taxi, de hotspots en de OV-fiets. In een aantal gevallen een prima alternatief voor de lease-auto.
- Het privé-gebruik van de lease-auto kan worden beperkt. Bijvoorbeeld door de regel in te trekken dat bij privé-reizen in het buitenland de werkgever de brandstof volledig vergoedt.
- Medewerkers krijgen de mogelijkheid van een mobiliteitsbudget. Werkgevers die nu al met persoonlijke reisbudgetten werken, claimen besparingen van zo’n 10 tot 20 procent op de reiskosten.
Vitaliteit
Vitaliteit is de gezonde, geestelijke en lichamelijke gesteldheid van iemand die leidt tot energie om te leven, waarbij beide factoren in balans zijn.
Medewerkers die met plezier naar het werk gaan zijn van grote waarde voor ieder bedrijf. Op de werkvloer kan ook het bedrijf er voor zorgen dat de medewerkers vitaler zijn. Biedt voldoende carrièremogelijkheden, geef medewerkers de mogelijkheid tot het nuttigen van gezonde maaltijden en geef ruimte tot ontwikkeling.
Dat kan zeker. En wij van Twente Mobiel kunnen u hier mee helpen. Vitale medewerkers zijn bewezen productiever, gelukkiger en tot wel 2 dagen per jaar minder ziek. Mobiliteit heeft, naast een verhoging van de vitaliteit een breder effect.
Een fitte werknemer is iemand die zich zowel fysiek als mentaal goed voelt. Het is een werknemer die met plezier, zin en energie naar zijn werk komt. De fitheid van uw werknemers kan veel opleveren. Denk bijvoorbeeld aan voordelen op het gebied van productiviteit.