Inspiratiesessie logistiek en vervoer in de zorg

Hoe organiseren we op een slimme én duurzame manier de zorglogistiek en het vervoer van medewerkers in de zorg? Op 12 april bogen ruim 60 professionals zich over deze vraag. Het bleek een heel actuele vraag te zijn.

Het zorgstelsel maakt ingrijpende veranderingen door. De vraag van klanten wordt groter en complexer. Er moet sneller, meer en op verschillende tijden worden geleverd. Nieuwe logistieke concepten zijn nodig. Het antwoord ligt in het bundelen van leveringen van producten, waarmee kilometers, tijd en kosten bespaard worden. Een voorbeeld van een vernieuwend concept is het koeriersbedrijf Fietskoeriers. Wanneer de fietskoeriers medicijnen bezorgen, heeft de fietskoerier de vrijheid om extra service te verlenen. Bijvoorbeeld om de medicijnrol bij te vullen of gekoelde medicijnen in de koelkast te zetten. Met apothekers is afgesproken dat de fietskoeriers ook ongebruikelijke situaties bij cliënten signaleren. De logistieke makelaar zou de marktpartijen bij elkaar kunnen brengen en de regie bij de uitvoering van plannen kunnen voeren.

Organisaties in de zorg hebben ook bij het zakelijk personenvervoer van hun medewerkers behoefte aan kostenbesparing en meer duurzaam ondernemen. Zo huurt LabMicTA voor €600 per jaar parkeerplaatsen voor werknemers die verder dan 7,5 kilometer van het werk wonen. Medewerkers die overstappen op de fiets, kunnen de parkeerplaats inruilen voor een vergoeding van €400 per jaar. Deze actie leidde ertoe dat 20 van de 200 parkeerplaatsen konden worden opgezegd.

Thuiszorgorganisatie Zorggroep Manna heeft een proef met de e-bike gedaan. Het werkt niet alleen  kostenbesparend, omdat in de thuiszorg veel zakelijke autokilometers en parkeerkosten worden gemaakt. Ook is de tevredenheid onder de deelnemers groot. 94% wil na de proef de e-fiets blijven gebruiken omdat het goed is voor hun gezondheid en zij zich fitter voelen. Bovendien zijn ze doorgaans sneller bij hun cliënten.

De inspiratiesessie bleek een voedingsbodem voor nieuwe initiatieven. De logistieke makelaars en de accountmanagers gaan deze in de rest van het jaar in de regio’s Twente, Zwolle/Kampen en Stedendriehoek verder oppakken.

Menu