VIP-plekken voor carpoolers

Waterschap Regge en Dinkel, Almelo

De parkeerplaats bij het waterschapshuis van Regge en Dinkel staat regelmatig vol. Maar voor carpoolers is er altijd een plekje vrij.

Op het mooiste plaatsje, dichtbij de entree, zijn 4 gereserveerde VIP-carpool-plekken. Werknemers die samen naar het werk reizen, mogen daar parkeren. Zijn de plekken nog vrij na 9:30 uur ’s morgens, dan mogen ook andere collega’s daar parkeren.

Leuk gebaar voor carpoolers

“Wij vinden het belangrijk om het autogebruik van onze medewerkers te verminderen”, vertelt Judith Westendorp, projectleider mobiliteit bij het Waterschap. “In eerste instantie om de milieubelasting te verminderen, daar houden we ons als Waterschap immers ook dagelijks mee bezig.”

“In tweede instantie om de parkeerproblemen rond het waterschapshuis op te lossen. Daarom zijn wij al jaren bezig om collega’s te enthousiasmeren voor andere soorten van woon-werkverkeer. Met de VIP-plekken bedanken we de collega’s die carpoolen. Een leuk gebaar, zo moet je het zien.”

Ook iets voor u?

  Persoongegevens  Over de organisatie  Kansen in mobiliteit

  Het Waterschap neemt mobiliteitsmanagement serieus. Twee jaar geleden nog is uitgebreid onderzoek gedaan naar de stand van zaken: Hoe komen werknemers naar kantoor? En waar liggen kansen om het woon-werkverkeer milieuvriendelijker te maken?

  Judith Westendorp: “Wij zien vooral kansen in het thuiswerken en het bevorderen van het gebruik van de fiets. Veel collega’s fietsen al, we stimuleren nu ook de e-fiets. Openbaar vervoer is minder populair, omdat we niet erg goed bereikbaar zijn met bus of trein. We zullen dus veel autogebruikers houden. Maar als die af en toe met een collega mee reizen, scheelt dat weer een paar parkeerplaatsen.”

  Meer incidentele carpoolers

  Is het project een succes? Judith vindt van wel. “De VIP-plekken helpen niet iedereen aan het carpoolen, maar er zijn wel meerdere incidentele carpoolers bij gekomen. Gemiddeld zijn er zo’n 2 tot 3 VIP-plekken bezet. De bordjes bij de parkeerplaats zijn daarnaast een goede herinnering voor iedereen die niet carpoolt: ‘Dat kan ik ook wel eens doen’. We krijgen positieve reacties van medewerkers die wel carpoolen, zij vinden het leuk en waarderen dat ze in het zonnetje worden gezet met de beste parkeerplek die we hebben.”

  Tips van Judith Westendorp

  Wilt u ook VIP-plekken voor carpoolers? Leer van Judiths ervaring.

  TIP 1: koppel de VIP-plek aan een bredere doelstelling of campagne over mobiliteit. 
  De VIP-plek is een leuk initiatief, maar gaat op zich niet zorgen voor een aardverschuiving in het carpoolgedrag van uw werknemers. Bij het Waterschap was de opening van de VIP-plaatsen de start van een campagneweek over mobiliteit.

  TIP 2: houd het redelijk, voor carpoolers en niet-carpoolers. 
  Het is niet redelijk om te verwachten dat door een VIP-plek alle medewerkers over gaan op carpoolen, zie het als een duwtje in de rug. Reserveer niet te veel plekken voor de VIP’s. Stel de plekken na half 10 ’s ochtends ook beschikbaar voor andere collega’s. Zo beperk je eventuele weerstand.

  TIP 3: zorg voor een aansprekende ‘ambassadeur’. 
  De directeur van het Waterschap is een enthousiast voorstander van de VIP-plekken en heeft de plekken officieel en feestelijk geopend. Zo krijgt het initiatief de aandacht die het verdient.

  Gerelateerde cases

  Menu