Videoconferencing: Extraatje bij communicatie op afstand

Nijhof Wassink, Rijssen

Parkeerproblemen hebben ze niet bij Nijhof Wassink, een internationaal transportbedrijf uit Rijssen. De bereikbaarheid van alle vestigingen is ook prima. Toch denkt het bedrijf na over mobiliteitsmanagement. Om de kosten en de stress van het reizen voor hun medewerkers te beperken.

Elkaar in de ogen kijken

Het bedrijf heeft vestigingen in Polen en Hongarije. En meerdere vestigingen in Nederland. Om het reizen tussen de vestigingen te beperken, werkt Nijhof Wassink graag met videoconferenties. Dat scheelt reistijd en reisstress. En heel veel kosten. Hoe werkt dat  in de praktijk?

Gert-Jan Hemme, manager P&O, vertelt: “Wij hebben videoconferencing opgenomen in onze vergadercyclus. Elke maand, bij de internationale maandbespreking, gaan we achter de schermen zitten met onze Poolse collega’s. Het is ontzettend fijn om elkaar bij zo’n bespreking te kunnen zien en elkaar in de ogen te kunnen kijken.”

Ook iets voor u?

  Persoongegevens  Over de organisatie  Videoconferentie als extraatje

  “We denken in alle gevallen goed na over onze reizen. Collega’s die veel onderweg zijn, kunnen thuiswerken. Dat scheelt onnodige ritjes van en naar kantoor. Internationale vergaderingen plannen we in blokken van 2 dagen. Onze collega’s uit het buitenland hoeven dan niet voor elke vergadering apart over te komen. Wij regelen dan ook een overnachting.”

  Is dat nog nodig dan, naast de videoconferenties? Hemme: “Ik zie de videoconferentie als een extra middel, naast mail, telefoon en de live vergadering. Het blijft belangrijk om elkaar in het echt te ontmoeten, zeker voor langere besprekingen. Voor korte gesprekken blijft de telefoon een prima middel.”

  Tips voor andere werkgevers

  Het klinkt heel eenvoudig, die videoconferenties. Welke tips heeft Hemme voor andere werkgevers?

  “Je moet het technisch goed op orde hebben. Zo’n videolijn trekt heel veel data weg, je wilt niet dat dit invloed heeft op de snelheid van je andere lijnen. Zorg er verder voor dat het laagdrempelig is, je moet het zo makkelijk mogelijk maken. Wij hebben de kastjes laten installeren in onze overlegruimte, klaar voor gebruik, op een logische plek. En verder is het een kwestie van gewoon doen. Dan merken je collega’s vanzelf de voordelen wel.”

  Gerelateerde cases

  Menu