Thuiswerken ontdek je in de praktijk

Gemeente Enschede

‘Met elkaar in gesprek gaan, en blijven. Zo hebben wij in de praktijk ontdekt hoe je kunt telewerken. En dat hangt sterk af van de relatie tussen leidinggevende en medewerker. Natuurlijk, in een bepaalde cultuur maakt het makkelijker om flexibel te werken. Maar andersom kun je met flexibel werken de bedrijfscultuur ook verder vormen. Het kan dus twee kanten op werken.’

Beetje loslaten

Voor Sander ten Kate, projectleider bij de gemeente Enschede, is het wel duidelijk. Het zijn niet alleen de regels en de faciliteiten die het succes van flexibel werken bepalen. Het gaat er vooral om dat je een beetje kunt
loslaten. Dat je leidinggevende en medewerker zelf laat ontdekken hoe het thuiswerken werkt. Laat ze hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Hun eigen afspraken maken. Hoe ze de bereikbaarheid regelen, hoeveel dagen een collega gaat thuiswerken, hoe ze het overleg regelen met collega’s, welke faciliteiten nodig zijn.

Ook iets voor u?

  Persoongegevens  Over de organisatie  Creativiteit en eigen verantwoordelijkheid

  “Toen we met dit project begonnen, hadden we wel wat regels, formulieren en plannen. Maar de werkelijkheid haalde ons steeds in. Het bleek niet te gaan om dat formuliertje, maar om de praktijk. Als we ergens in de organisatie een nieuw knelpunt vonden, was ergens anders alweer heel creatief een oplossing gevonden. Leidinggevenden ontdekten dat medewerkers zeer verantwoordelijk met het thuis werken omgingen. En medewerkers zagen dat hun leidinggevenden anders gingen leiding geven, meer coachend, minder controlerend.”

  Telewerken is genormaliseerd

  Het is natuurlijk niet van de ene op de andere dag veranderd. “Wij hebben een jaar nodig gehad waarin we bij verschillende afdelingen een pilot hebben gedraaid. Er was al een voedingsbodem van enthousiastelingen, maar in dat jaar is de olievlek groter geworden. Nu staan we op het punt om een plan in te dienen voor het vervolg, zodat de hele organisatie kan overstappen. Er staat namelijk nog al wat op stapel: een heel nieuw kantoorconcept, andere telefonie, veranderingen in de huisvesting, faciliteiten voor telewerken. Dat geheel noemen wij SLIMWERKEN@HOME. In de volgende fase willen we SLIMWERKEN@HOME verder uitrollen. Ik verwacht geen problemen, door de pilot is het telewerken meer de norm geworden en daarmee is de organisatie klaar voor deze nieuwe stap.”

  Tips van Sander ten Kate

  Ook aan de slag met thuiswerken? Doe uw voordeel met de tips van Sander ten Kate.

  TIP 1 Een pilot is een effectieve manier om telewerken uit te proberen en de cultuur van je organisatie klaar te maken voor deze manier van werken.

  TIP 2 Meet regelmatig de resultaten en maak deze zichtbaar. Bij gemeente Enschede is een productiviteitsstijging van 15 tot 20% gemeten. Ook kostenbesparingen op huisvesting kunnen overtuigende cijfers zijn.

  TIP 3 Voldoe aan de wettelijke verplichtingen als werkgever, zorg voor goede faciliteiten en laat de rest over aan de ‘lijn’. Leidinggevenden en medewerkers zijn uitstekend in staat om per functie en per takenpakket afspraken te maken over wel of niet telewerken.

  Gerelateerde cases

  Menu