Pendelauto’s bij ZGT

Ziekenhuis Groep Twente, Almelo en Hengelo

Ziekenhuis Groep Twente is erg tevreden over de inzet van pendelauto’s. Tussen verschillende locaties van het ziekenhuis kunnen werknemers reizen met deze auto’s. Ellen Bouwmeester, projectleider Vervoermanagement bij ZGT, vertelt erover.

Veel verkeer tussen vestigingen
“De locaties in Hengelo en Almelo zorgden altijd voor veel verkeer van medewerkers tussen deze vestigingen. Een afstand die vooral met de auto werd afgelegd. Medewerkers konden deze kilometers declareren. De kosten liepen behoorlijk op en zorgden voor veel administratief werk. Bovendien kwamen collega’s vaker met de auto naar het werk. Normaal fietsten ze wel, maar als ze die dag een overleg op de andere locatie hadden, kwamen ze toch met de auto.”

Ook iets voor u?

  Persoongegevens  Over de organisatie  Gegarandeerd vervoer!

  Om die knelpunten op te lossen heeft het ziekenhuis 8 pendelauto’s aangeschaft voor vervoer tussen de vestigingen. “Als je weg wilt, meld je je bij de balie. Je laat je personeelspas zien, krijgt een sleutel en rijdt weg. Kom je op de plaats van bestemming, dan parkeer je de auto en lever je de sleutel weer in bij de receptie. Zo kan de pendelauto meteen weer door een andere collega gebruikt worden.”

  Bouwmeester benadrukt dat het alleen werkt als je collega’s gegarandeerd vervoer kunt bieden. “Alleen dan vertrouwen medewerkers op het systeem. Als er een keer geen auto beschikbaar is, bellen we meteen een taxi.”

  Ellen Bouwmeester kijkt tevreden terug. “Al met al is het een heel succesvol project dat zeker een vervolg krijgt. De auto’s hebben al de nodige kilometers gereden en zullen binnenkort wellicht vervangen worden door een duurzamere auto.”

  Tips van Ellen Bouwmeester

  Nog tips voor andere werkgevers? “Als je zo’n project doet, moet je eerst goed weten waarvoor je het doet, welk probleem het oplost. Verder moet de implementatie heel strak zijn: niet rommelen aan de regels. Bij ons wordt nog regelmatig om een reserveringssysteem gevraagd, maar dat doen we niet. Dat maakt het veel te vrijblijvend en dan staan auto’s ongebruikt op de parkeerplaats. De auto’s zijn alleen om te pendelen en niet voor andere dienstreizen. Ook daarin moet je strikt zijn.”

  Gerelateerde cases

  Menu