Medisch Spectrum Twente breekt de file met bikies

Medisch Spectrum Twente (MST), een topklinisch ziekenhuis gelegen in de binnenstad van Enschede en met locaties in Oldenzaal en Haaksbergen, beloont haar medewerkers elke keer dat ze op de fiets naar het werk komen. Afhankelijk van de afstand woon-werk ontvangt de medewerker minimaal 5 en maximaal 20 punten – bikies – per gefietste dag. De waarde van een bikie bedraagt 4 eurocent. Het MST fietsbeloningssysteem kost relatief weinig, maar heeft veel impact.

MST heeft met het fietsbeloningssysteem de Spitsbrekers competitie 2019 van BNR Nieuwsradio gewonnen.

Medewerkers krijgen een zogenaamde tag in het voorwiel van hun fiets met daarin een RFID-chip.   In de fietsenstalling hangt een detectie-apparaat dat de chip herkent. Via de unieke code waarmee medewerker en chip gekoppeld zijn, wordt de fietsbeweging van de medewerker geregistreerd en worden er bikies aan het account van de medewerker toegekend. Deze bikies kunnen worden besteed in een speciale website (www.fietsendnaarjewerk.nl) of bij aangesloten fietshandelaren om er bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt mee te betalen.

Ook iets voor u?

  Persoongegevens  Over de organisatie  Vanwege de bouw van een nieuw ziekenhuis (opening: januari 2016) kwam vanaf 2013 een aanzienlijk deel van de medewerkersparkeerplaatsen te vervallen. In overleg met de Ondernemingsraad is toen besloten om medewerkers die de auto zouden laten staan en de fiets voor het woon-werkverkeer zouden gaan gebruiken te gaan belonen voor hun goede gedrag. Daarvoor is een gedragsveranderingscampagne ingezet. Want: door te gaan fietsen verminder de parkeerdruk, het is gezond en groen en het zorgt voor een fitter gevoel.

  Tip1: Zet eens eerlijk op een rijtje wat de werkelijke kosten van een auto-parkeerplaats zijn en zet deze af tegen de prijs van een plek in de fietsenstalling.

  Tip 2: Stimuleer het fietsgebruik door medewerkers te belonen, (vooral) ook degenen die op dit moment al fietsen, dus al jarenlang op een prima manier bezig zijn. Geef ze daarmee en duwtje in de rug. De praktijk van MST leert dat medewerkers die overstappen op de fiets in de meeste gevallen dit volhouden: er zijn al diverse carpool-groepjes omgevormd tot (e-)fietsgroepjes! Inmiddels doen al meer dan 2100 medewerkers mee aan het fietsbeloningssysteem.

  Tip 4: Heb begrip voor de medewerker die een reden heeft om niet met de fiets te komen (afstand, werktijden, etc.) en de auto blijft gebruiken. Wijs deze groep medewerkers op de mogelijkheid om wellicht een deel van de afstand te fietsen of het OV te gebruiken hiervoor. Benader het altijd op een positieve manier: dus geen automobilisten pesten, maar de fietser belonen!

  Tip 5: Laat je nader informeren en inspireren door degene die aan de basis van de ontwikkeling van dit uniek systeem stond:

  Gerrit van der Kolk, adviseur arbeidsvoorwaarden Medisch Spectrum Twente
  E:
  g.vanderkolk@mst.nl
  T: 06-41468659

  Gerelateerde cases

  Menu