Groene mobiliteit loont

Royal Haskoning, Enschede

Fietsplan, NS Business Cards, thuiswerken, e-conferencing, flexibele werktijden: voor werknemers van Royal Haskoning zijn er genoeg mogelijkheden om de auto tijdens de spits te laten staan. Lars Smelter, coördinator mobiliteitsbeleid van Royal Haskoning in Enschede: “Wij willen een groen bedrijf zijn. Duurzaam ondernemen vinden we belangrijk. Niet alleen in de advisering bij klanten, maar ook voor onze eigen bedrijfsvoering.”

Door een uitgebreid pakket van maatregelen en het stimuleren van bewustwording heeft Royal Haskoning het mobiliteitsmanagement nog verder verduurzaamd. De medewerkers van het bedrijf hebben een ruim scala van mogelijkheden, waardoor er altijd wel een gepaste oplossing kan worden aangeboden.

Royal Haskoning besteedt daarbij veel aandacht aan de bewustwording en gedragsverandering door te investeren in de juiste faciliteiten.

Ook iets voor u?

  Persoongegevens  Over de organisatie  Begin met bewustwording

  “Wij bieden onze werknemers zo veel mogelijk faciliteiten om duurzaam te reizen. De beste manier om ze te motiveren is door ze bewust te maken van hun huidige gedrag. Het is zo vanzelfsprekend om in de auto te stappen, maar ik heb zelf gemerkt dat de fiets een prima alternatief is voor het woonwerk-verkeer. Nu ik mij daarvan bewust ben, laat ik de auto vaker staan. Dat is goed voor mijn gezondheid, beter voor het milieu en goed voor de portemonnee.”

  Financieel voordeel prikkelt
  Smelter gelooft wel in financiële prikkels om ander gedrag te stimuleren. Hij geeft een rekenvoorbeeld: “Met het fietsplan kan een werknemer eens per 3 jaar voordelig een fiets aanschaffen. Stel: je maakt het als werkgever nog aantrekkelijker door € 1000 extra per fiets te sponsoren. Het klinkt riant, maar de werkgever verdient die investering binnen een jaar terug. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat werknemers die naar het werk fietsen, gemiddeld 2 dagen per jaar minder ziek zijn.”

  Kansen bij telewerken
  Goede redenen om het fietsen verder te stimuleren. Ook het telewerken bij Royal Haskoning, dat veel collega’s al doen, kan nog groeien. Lars Smelter: “We kunnen al jaren met onze laptop telewerken, thuis of op een andere werkplek. Per dag doet gemiddeld 33% van de collega’s dat. Maar als we de faciliteiten voor thuiswerken beter maken, kan dat percentage nog omhoog.”

  Al deze faciliteiten helpen niet alleen om de auto wat vaker te laten staan, ze hebben een positief neveneffect. “Door alle mogelijkheden worden we vaak als een goede werkgever beoordeeld. Het verloop is laag, mensen werken graag bij ons.  Een mooie bijkomstigheid van ons groene mobiliteitsbeleid.”

  Tips van Lars Smelter

  Ook werken aan een groen mobiliteitsbeleid? Doe uw voordeel met de tips van Lars Smelter.

  TIP 1 Maak het collega’s zo makkelijk mogelijk: bied zo veel mogelijk faciliteiten, luister goed naar hun wensen en lever zo veel mogelijk maatwerk.

  TIP 2 Help werknemers om zich bewust te worden van hun reisgedrag en bied ze alternatieven.

  TIP 3 (Financieel) voordeel is een effectieve prikkel. Reken werknemers de voordelen voor: in veel gevallen scheelt het geld, energie en stress de auto in de spits te vermijden. Ook werkgevers die investeren in mobiliteitsbeleid kunnen geld besparen.

  TIP 4 Wees volhoudend in de interne communicatie over mobiliteit. Eén mail is niet genoeg, de kracht zit ‘m in de herhaling van de boodschap.

  Gerelateerde cases

  Menu