Fietsstimulering bij Medisch Spectrum Twente

Medisch Spectrum Twente, Enschede

Medisch Spectrum Twente (MST) heeft een echte fietscultuur. En dat is niet vreemd, omdat fietsstimulering altijd al een belangrijke rol speelde in het mobiliteitsbeleid van MST. Was het fietsplan twaalf jaar geleden nog ondergebracht bij het Facilitair Bedrijf, nu valt het alweer enkele jaren onder Human Resource Management (HRM).

Mobiliteit is een belangrijk aandachtspunt binnen de organisatie.

Ook iets voor u?

  Persoongegevens  Over de organisatie  MST heeft haar fietscultuur gecreëerd met (onder meer) de volgende maatregelen:

  • Fietsvergoeding
   Met een fietsbeloningsysteem stimuleert het ziekenhuis momenteel het fietsgebruik onder het personeel. Medewerkers die op de fiets naar het werk komen, krijgen hiervoor een vergoeding. Deze vergoeding bestaat uit punten die via een speciale webshop kunnen worden verzilverd voor fietsgerelateerde producten. Ook kunnen er fietsreparaties mee worden betaald. Zie voor meer informatie www.fietsendnaarjewerk.nl.
  • Goede fietsfaciliteiten
   MST biedt medewerkers de nodige faciliteiten om op de fiets naar het werk te komen. Zo is er een grote, afsluitbare fietsenstalling die snel toegang geeft tot het hoofdgebouw. In deze en andere stallingen zijn oplaadpunten aanwezig voor de e-fiets.
  • Stimuleringsacties
   Het ziekenhuis organiseert regelmatig acties om het fietsen te stimuleren. Zo konden medewerkers een e-fiets uitproberen, is er een terugkerende fietsreparatiedag en een fietspoetsdag.
  • E-fiets proef
   In 2010 heeft Medisch Spectrum Twente deelgenomen aan de e-fiets pilot van de ANWB en Twente Mobiel. Circa 25 medewerkers hebben de e-fiets tijdens deze proef uitgeprobeerd. Het enthousiasme over de e-fiets was groot. Na de proef heeft het merendeel een e-fiets gekocht via het fietsplan. Ten opzichte van het jaar daarvoor is de aanschaf van e-fietsen bij het ziekenhuis met 40% toegenomen. Ook de gewone fiets profiteerde: de aanschaf hiervan steeg met 20%. In de jaren 2011-2013 hebben meer dan 200 MST-medewerkers een e-fiets aangeschaft via de Twentse e-fietsactie van Twente Mobiel.
  • Fietsreparatiedag
   Het ziekenhuis heeft twee keer per jaar een fietsreparatiedag. Een fietsenmaker is ’s ochtend vroeg in de fietskelder aanwezig om fietsen op essentiële onderdelen gratis na te kijken en kosteloos te repareren. Na werktijd halen de medewerkers hun fiets weer spik en span op.
  • Fietspoetsdag
   Daarnaast organiseert MST een jaarlijkse fietspoetsdag. Medewerkers van De Versnelling, een sociale fietswerkplaats, komen een dagje fietsen poetsen. In ruil hiervoor krijgen zij van het ziekenhuis afgedankte weesfietsen om op te knappen.

  HRM wilde het fietsplan meer laten zijn dan een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Alle 4000 medewerkers werden in de gelegenheid gesteld om een fiets via het fietsplan aan te schaffen. Dit wierp z’n vruchten af. Het aantal verkochte fietsen steeg met 40%. Ook werd het fietsen meer en meer ingezet als middel om gezondheid te stimuleren.

  Deze cijfers zijn absoluut indrukwekkend; het aantal deelnemers aan het fietsplan is vele malen hoger dan bij andere vergelijkbare organisaties.

  Laat u goed informeren over de mogelijkheden en de resultaten. En kijk hierbij goed naar de behoefte en mogelijkheden van uw werknemers, maar ook van uw organisatie.

  Combineer daarnaast maatregelen die elkaar versterken, of juist elkaar aanvullen.

  Gerelateerde cases

  Menu