Duurzaam Mobiliteitsbeleid Menzis

Menzies, Enschede

Voor Menzis is duurzaamheid een vanzelfsprekende verantwoordelijkheid. Op mobiliteitsgebied worden werknemers gestimuleerd om meer te gaan fietsen, te carpoolen en gebruik te maken van werken en vergaderen op afstand.
Met het Groen en Geld label helpt Menzis haar medewerkers hierbij. Maken de medewerkers de juiste keuze qua vervoer? Is reizen überhaupt wel noodzakelijk?

Harry Mettinkhof en Monique Hanekamp van Facility Services Menzis Enschede delen hun pakket met maatregelen met ons:

 • Parkeren: niet iedereen heeft toegang
 • Fiets: eenmalig € 200 cash!
 • Openbaar vervoer: volledige vergoeding
 • Speciale carpoolplekken én thuiskomgarantie
 • Besparing op zakelijke reiskosten

Ook iets voor u?

  Persoongegevens  Over de organisatie  Parkeren: niet iedereen heeft toegang
  Het parkeerbeleid is een logische uitwerking van de duurzaamheidsvisie van Menzis. Medewerkers die binnen een straal van 10 kilometer van het werk wonen, hebben geen toegang tot het parkeerterrein van Menzis. “Zij zullen dus op een andere manier moeten reizen”, licht Mettinkhof toe.
  Fiets: eenmalig € 200 cash!
  “Die andere mogelijkheden zijn er genoeg”, vult Hanekamp aan. Veel medewerkers gaan op de fiets naar het werk. “We bieden ze goede fietsfaciliteiten, want er zijn douches, kluisjes en oplaadpunten. Onlangs hebben we zelfs de capaciteit van de fietsenstalling verdubbeld.”
  Naast het fietsplan ontvangen de medewerkers eenmalig € 200 cash bij de aanschaf van een fiets. Een mooie stimulans!
  Openbaar vervoer: volledige vergoeding
  Ook komen aardig wat mensen met de trein naar het werk. Het kantoor van Menzis in Enschede ligt vlakbij het station. Het openbaar vervoer wordt volledig vergoed, tot een maximale woon-werkafstand van 50 kilometer.
  Speciale carpoolplekken én thuiskomgarantie
  Voor carpoolers heeft Menzis speciale parkeerplekken beschikbaar. Deze liggen vlakbij de ingang. Desondanks is het aantal carpoolers beperkt. Dagelijks rijden enkele mensen gezamenlijk naar het werk. “Om dit aantal een boost te geven, hebben we de thuiskomgarantie geïntroduceerd”, vertelt Mettinhof. “Hopelijk werpt dit z’n vruchten af.”
  Besparing op zakelijke reiskosten
  Naast woon-werk worden ook de zakelijke autoritjes zoveel mogelijk beperkt. Videoconferencing is een groot succes bij Menzis. In Enschede zijn 9 systemen voorhanden, die vaak allemaal bezet zijn. Veelal wordt het gebruikt voor vergaderingen tussen de locaties van Menzis. “De investering in de apparatuur heeft zich al dubbel en dwars terugverdiend”, vertelt Monique Hanekamp. “We besparen flink op onze reiskosten, maar uiteraard ook de reistijd van medewerkers.”
  “Durf bepaalde beslissingen te nemen. En als het niet werkt, wees dan ook bereid om e.e.a. te herstellen.” Mettinkhof noemt het voorbeeld van het gebruik van de poolauto’s voor zakelijke reizen. Om de poolauto’s nog efficiënter in te zetten, konden medewerkers alleen een transfer boeken. Dat betekende dat men met elkaar moest reizen. Medewerkers waren erg ontevreden over deze starre regel, die dan ook snel werd ingetrokken.
  Mettinkhof benadert het positief: “We hebben nu wel bereikt dat mensen niet meer automatisch een poolauto alleen voor zichzelf reserveren. Ze denken nu eerder na of er samen kan worden gereden. Een mooie winst uiteindelijk!”

  Gerelateerde cases

  Menu